Het Hele Westland 19-04-17

Weizen, IPA, Bock en Quadrupel. Zomaar een greep uit het brede assortiment van de speciaalbieren. In het Westland wordt toch het pils uit de bekende groene flesjes waarschijnlijk het meest gedronken. Zonde misschien, want er is zo veel meer. Kim Sonneveld (32) uit ‘s-Gravenzande is al jaren bierliefhebber en gek op speciaalbier. Op 21 maart werd zij de honderdste biersommelier van Nederland.

Opleiding

Sonneveld werkt al jaren in de horeca en liep al een tijdje met het idee om iets te gaan doen met haar passie voor bieren. “Ik zat een keer met een speciaalbiertje op de bank en nam daar een stukje chocolade bij. Ik was verrast over hoe lekker die combinatie was. Ik wilde graag meer weten over de smaken en mogelijkheden van bier.” In 2014 begon de ‘s-Gravenzandse met het eerste deel van de opleiding bij de Stichting Bieropleiding Nederland. Tijdens een driedaagse cursus in het Limburgse Gulpen leerde ze alles over de verschillende soorten bier, de combinatie van bier en spijs en over de manier van serveren. In het tweede deel van de opleiding kwam ook het brouwproces en de chemie daarachter aan bod. “Dit laatste vond ik best droge kost voor een ‘natte’ cursus.”

Proeven

Nadat Sonneveld de eerste twee onderdelen succesvol had afgerond, volgde in maart van dit jaar het laatste onderdeel. Tijdens het examen is blindproeven een belangrijke test. “Je smaakpapillen werken ’s ochtends het beste. Dus om te oefenen zat ik vaak al vroeg, met alle gordijnen dicht, thuis aan het bier.” In tegenstelling tot wijn, mag je bier niet uitspugen met het proeven. “De bittere smaak wordt pas in je keel waargenomen, dus je moet het wel doorslikken.” Met nog achttien andere cursisten ging Sonneveld naar Oostenrijk voor nog een paar dagen cursus en het laatste examen. Ze slaagde en kreeg de internationale titel van biersommelier.

Biertraining

Sinds kort is de kersverse biersommelier werkzaam bij Gast is Koning, eveneens uit ‘s-Gravenzande. “Ik geef biertrainingen bij horeca ondernemingen. Je ziet namelijk dat speciaalbier heel erg in opkomst is in de Nederlandse horeca, maar dan is het wel belangrijk dat het personeel ook goed op de hoogte is.” Behalve dat ze kennis over verschillende soorten bier en de smaken hiervan onder de aandacht brengt, legt Sonneveld ook uit wat goede combinaties zijn van gerechten en speciaalbier. “Met wijn wordt dit natuurlijk al veel gedaan. Maar bier heeft eigenlijk een veel breder smakenpalet dan wijn en dus is er bij elk gerecht wel een bijpassend bier te vinden.”